Bez wątpienia wiele osób się zorientowało, że największą przestrzeń w szafkach kuchennych zajmują produkty spożywcze których nie należy przechowywać w lodówce oraz garnki, dopasowane do nich pokrywki i patelnie. A co z naczyniami? Rzeczywiście zawsze się znajdzie szuflada, w której będzie można umieścić wszystkie sztućce zachowując porządek. Dużo gorzej sytuacja ma się z resztą. Bardzo dobrym pomysłem jest umieszczenie takich naczyń jak talerze głębokie, płytkie oraz talerzyki (i rzecz jasna miski oraz salaterki) w jednym miejscu niedaleko zlewu, pod blatem. Dlaczego? Ponieważ te przedmioty nierzadko są przydatne również w czasie przygotowywania posiłków, w związku z czym po pierwsze dobrze jest je mieć pod ręką, po drugie będą one blisko sąsiedniej szafki, w której umieszczone są garnki. Ponadto architekci wnętrz bardzo polecają osobom, które mają niewielkie kuchnie znajdujące się w osiedlowych blokach dostosowanie się do pewnej propozycji: nabycie szafek wieszanych na ścianach (nad blatami). To bardzo ekonomiczne rozwiązanie, ponieważ zachowasz więcej miejsca w niewielkim pomieszczeniu. W tej szafce bardzo dobrze będą wyglądały szklanki (w części odsłoniętej, ponieważ często meble te są sprzedawane razem z półeczką) i kieliszki. Natomiast na zakrytych półkach możesz umieścić kubki oraz filiżanki.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply